Blog

Încetinind cu ajutorul Sunetului de înaltă rezoluţie

În ajunul Crăciunului anului 2008, criticul muzical Michelangelo Matos se săturase până peste cap. Internetul și ascensiunea fişierelor MP3 îl transformaseră într-un devorator de sunete. Se găsea adesea în situaţia de a descărca numeroase albume odată, doar pentru ca majoritatea acestora să rămână în biblioteca sa iTunes, umplându-se de praf, în timp ce el asculta muzica mai recent lansată pe care o ratase.

 

Astfel încât a decis să facă ceva în legătură cu acest lucru.

 

A pus bazele unui blog intitulat „Mişcarea audiţiei lente” şi în prima postare şi-a prezentat planul. „Trebuie să-mi curăț urechile. Deci, din ianuarie până în noiembrie 2009, voi începe un fel de rit de purificare. În această perioadă, nu voi descărca decât un fişier MP3 odată; voi putea descărca următorul fişier MP3 doar după ce îl voi asculta pe primul”.

 

Deşi Matos nu şi-a atins pe deplin obiectivul pe parcursul misiunii sale, a pus în mișcare bazele schimbării. Cititorii și comentatorii de pe blog-ul său încercau, la rândul lor, să îi urmeze exemplul, iar criticii muzicali de pe ambele maluri ale Atlanticului s-au luptat să profite de pe urma ideii. Mișcarea audiţiei lente a devenit exact acest lucru – o mișcare.

 

Deşi Audiţia lentă presupune, în principal, limitarea cantităţii de muzică pe care o consumăm, presupune, în aceeaşi măsură, şi învăţarea modului în care să apreciem efectiv ce anume ascultăm, iar Sunetul de înaltă rezoluţie acționează în vederea atingerii acelorași obiective.

 

În zilele noastre, cei mai mulţi dintre noi ascultăm muzică în timp ce ne concentrăm pe cu totul altceva – când ne antrenăm la sala de sport, gătim cina sau ne examinăm lucrările – și astfel, muzica beneficiază rar de întreaga noastră atenţie. Dar, încurajând oamenii să schimbe fişierele MP3 cu sunet plictisitor cu fișierele cu sunet de înaltă rezoluție, credem că adevăraţii iubitori de muzică vor culege recompensele ascultării melodiilor lor preferate la calitate necomprimată, în timp ce încetinesc și iau totul dintr-o singură piesă, la un moment dat.

 

„Sunetul de înaltă rezoluție te atinge emoţional într-un mod în care un fișier de muzică de mai mică rezoluție, extrem de comprimat, pur și simplu nu o poate face”, spune Eric Kingdon, director tehnic de marketing pentru Sony și expertul nostru audio. „Adevăratul sens al muzicii este de a fi una cu performanța, și, chiar dacă este foarte pe scurt, pe un sistem bun pereţii pot să dispară rând pe rând, și doar pentru acest exemplu, vă puteți afla, în realitate, acolo. Și acest lucru îl face foarte special și un lucru care merită plătit”.
Totodată, Eric este un avocat al audiţiei lente și consideră că poate lucra în colaborare cu sunetul de înaltă rezoluție pentru experiența vizuală perfectă. „Aș spune chiar că, indiferent dacă este un sunet de înaltă rezoluție sau nu, [ar trebui] să ne facem timp să ne bucurăm de muzică. Rezervaţi-vă o perioadă de linişte, chiar dacă nu este o linişte completă, având în vedere că astăzi trăim într-o lume cu oameni ocupaţi, pur şi simplu luaţi o pauză în care să vă puteți concentra pe ceea ce ascultați. Puteți aprecia cu adevărat muzica mult mai bine dacă faceţi acest lucru, iar experiența emoțională va fi mult mai plină de satisfacții”.

Vom admite acest lucru: Sunetul de înaltă rezoluție (şi, de altfel, şi Audiţia lentă) nu este pentru oricine. Mulţi oameni se mulţumesc să lase muzica să treacă pe lângă ei în timp ce sunt ocupați cu altceva, iar acesta este un lucru perfect în regulă. Dar pentru cei care doresc să plonjeze cu capul înainte în muzica preferată, Sunetul de înaltă rezoluție vă permite să descoperiţi noi profunzimi.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

six + six =