Blog

HDR: următorul salt important în domeniul televizoarelor

Să se ştie că subiectul de pe buzele tuturor fanilor televizoarelor în anul 2016 nu va fi un cuvânt. Va fi un acronim, iar acel acronim este HDR.

 

Dacă aţi fost la curent cu ştirile de la Târgul de produse electronice de larg consum desfăşurat la începutul acestei luni, atunci ştiţi deja cât de mulţi jurnalişti şi cât de multe companii – inclusiv noi înşine – vorbeau despre HDR, sau intervalul dinamic ridicat. 

Însă ce anume este HDR, modul în care funcţionează şi de ce ar trebui oamenii să fie atenţi la ce se întâmplă?

 

Ce este HDR?

 

Nu exagerăm dacă spunem că HDR este cel mai interesant salt care are loc în domeniul televizoarelor de când… ei bine, de când acestea au fost inventate. Acesta marchează o întreagă nouă eră pentru calitatea imaginii, cu imagini mai realiste decât oricare altele dinaintea lor.

 

Mike Fasulo, preşedinte şi director de operaţiuni al Sony Electronics, nici că ar fi putut folosi o formulă mai bună la CES atunci când a vorbit despre felul în careHDR este „noul standard în contrast şi culoare” şi despre modul în care furnizează o „experienţă captivantă la nivel emoţional, de generaţie următoare”.

 

Funcţionarea HDR?

 

Tehnologia de interval dinamic ridicat funcţionează prin creşterea raportului de contrast şi a acurateţei cromatice pe afişajul unui televizor la niveluri care în trecut erau imposibile. Diferenţa este observabilă imediat; nuanţele de negru sunt suficient de profunde pentru a vă adânci în ele, culorile deschise sunt extrem de luminoase şi totul are un aspect atât de real, încât este greu să rezistaţi tentaţiei de a păşi în scena însăşi.

 

„Este diferenţa dintre a privi o fotografie imprimată şi a privi pe geam la imaginea originală”, declară Pablo Garcia Soriano, un specialist în gradarea culorilor la Centrul de film digital Sony în Europa, care a petrecut nenumărate perioade de timp lucrând cu material filmat HDR. „Are un efect similar celui 3D, fiind o experienţă foarte captivantă, însă fără a fi excesiv de intruziv.”

 

SONY HDR 8th FEB.jpg

 

Se poate ca televizorul cu HDR să fie acelaşi cu fotografia cu HDR?

 

Atât televizorul, cât şi fotografia cu HDR sunt similare prin modul în care ambele caută să atingă acelaşi obiectiv – producerea unei imagini care este cât mai realistă posibil.

 

Fotografia cu HDR există de mai mulţi ani, însă poate că a oferit termenului o reputaţie proastă din cauza rezultatelor nerealiste care predomină pe Internet. Cu toate acestea, în mâinile cuiva care ştie să capteze şi să proceseze în mod corespunzător imagini cu HDR, poate produce elemente vizuale uimitoare, realiste – iar asta este ceea ce urmărim să facem cu televizoarele noastre cu HDR.

 

Night scene HDR resized.jpg

 

Mă pot bucura de un video cu HDR?

 

În ciuda faptului că televizoarele abia au început să adopte această tehnologie, camerele video profesionale sunt de fapt capabile să filmeze în HDR de câţiva ani, aşa că din punct de vedere tehnic, există deja mult conţinut HDR. Cel mai recent, camera noastră video Sony F55 a fost utilizată pentru a filma seria NetflixMarco Polo, şi în timp ce se aflau pe platoul de filmare, echipa a experimentat intens HDR-ul şi a descoperit potenţialul aproape nelimitat pe care îl oferă.

 

Vanja Černjul ASC, unul dintre cei trei cineaşti care a lucrat la această serie, a declarat: „Am realizat deja câteva teste pe platoul de filmare şi arată impresionant. HDR oferă zone luminoase mai puternice, iar acel interval dinamic suplimentar oferă şansa de a-ţi duce materialul la limite.”

 

Asemenea efectului 4K şi HD de dinaintea sa, va dura desigur câtva timp până când filmele şi emisiunile TV în HDR vor fi disponibile pe scară largă. Însă cu o nouă aplicaţie Sony inclusă în televizoarele noastre HDR 4K, lucrăm pentru a grăbi procesul.

 

Aplicaţia Sony Ultra vă permite să descărcaţi sau să redaţi în timp real filme şi emisiuni TV în HDR de la Sony Pictures. Lansată prima dată în SUA, cu planuri de a fi scoasă pe piaţă în alte ţări, aplicaţia va avea iniţial aproximativ 50 de opţiuni HDR diferite din care se poate alege, inclusiv Elysium, Salt, Pineapple Express şiMen In Black.

 

A primit susţinere din partea tuturor studiourilor de filmare principale din Hollywood, precum şi din partea altor servicii de redare în timp real, inclusiv Netflix şi Amazon Instant Video, aşa că ne putem aştepta să vedem o cantitate din ce în ce mai mare de conţinut compatibil în săptămânile şi lunile ce urmează.

 

SONY HDR 11th FEB.jpg

 

Ce face ca Sony HDR să fie special?

 

Am împărtăşit mai înainte povestea noastră unică „de la obiectiv la camera de zi” despre 4K, iar HDR este următorul capitol. Pablo a declarat că: “Sony este singura companie care deţine o soluţie completă în ceea ce priveşte HDR-ul, ce include camere, monitoare profesionale şi afişaje de larg consum.”

 

În afară de camerele HDR şi de aplicaţia Sony Ultra, am inventat Slim Backlight Drive, o nouă tehnologie de iluminare din spate cu LED-uri. Aceasta a fost concepută special pentru a optimiza conţinutul HDR şi funcţionează prin ghidarea luminii spre zonele imaginii care au cea mai mare nevoie de aceasta.

 

4K HDR logo.jpg

 

Partenerul perfect pentru Ultra HD 4K

 

În timp ce la 4K este vorba despre creşterea numărului de pixeli de pe ecran, la HDR este vorba a face fiecare pixel mai bun. Cu acest lucru în minte, ne-am asigurat că toate televizoarele noastre cu HDR sunt compatibile şi cu 4K, astfel încât să vă puteţi bucura de ce este mai bun din ambele situaţii.

 

Însă, asemenea efectului 4K, HDR trebuie să fie văzut nemijlocit pentru a crede totul, aşa că mergeţi într-un magazin pentru a vedea dvs. înşivă ce presupune toată această agitaţie.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

one × five =